måndag 12 oktober 2009

USA imperiets fall

God morgon världen" Sveriges Radio P1 den 19/10 tog upp frågan om USA:s ställning i världen under rubriken "imperiers fall". Jag skrev själv en VK-blogg i ämnet den 4/10 under rubriken " Håll i hatten när USA kraschlandar".

Norrmannen Johan Galtung som förespåde Sovjets fall kommer inom kort ut med en bok:
"The fall of the US-empire - and then what". Senast om 12 år förespår han att USA:s ledande ställning är slut.

Professor Jan Hallenberg vid försvarsskolan lyfter fram 3 tecken på försvagning: ekonomiskt, diplomatiskt och militärt. Andra ekonomier än USA är på väg att bli ledande (Europa, Indien och Kina). Ingen lyssnar snart på USA:diplomater och militärt är man på väg mot en stor förlust i mellanöstern.

Amerikanerna själva kommer inte att se det själv när dom sitter i soffan då imperier inte faller på en gång. Däremot satser fler amerikaner på Euron och flyr sin egen dollar. Det är dock märkligt att dollarkursen stiger nu. Men som tidigare litar en del på dollarn. Särskilt Kina har drivit upp dollarkursen för att gynna egen export.

USA:s glansdagar som dominerande supermakt är snart helt över, enligt många bedömare. Och då kanske många står där med en pappersbit i handen utan värde som det står dollarn på!

Ett är klart. Ett land med så liten andel av världens befolkning kan aldrig i längden ta så stor andel av världens tillgångar! Att leva över sina tillgångar håller aldrig i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar