måndag 30 augusti 2010

Moderat budgettrolleri i Vindeln för 2009

Jag har tidigare skrivit några analyser av Vindelnmoderaternas "budgettrolleri" i Vindeln. Så här skrev jag om deras budget för 2009:


Jag har på VK-bloggen den 27/5 redogjort för SKL:s definition av ”god ekonomisk hushållning”. SKL anser att god ekonomisk hushållning handlar om ett överskottsmål på 2% av skatteintäkter och skatteutjämningsinkomster. Detta behövs för att klara egenfinansiering av investeringarna och klara avbetalning av skulder. Tyvärr har inte kommunen detta mål inför 2009.

Inför budget 2009 redovisade jag utifrån kända skatteprognoser att ca 6,0 mkr behöver sparas för att nå ett bra resultat. Varje nämnd fick sina budgetramar. (m) och (kd) hade i socialnämnden inget förslag på åtgärder – trots att man varit med och beslutat om ramarna! Man reserverade sig mot majoritetens förslag och yrkade utökad kostnadsram. Protokoll här. I UFN avlämnas ett enigt förslag.

I budgetberedning framläggs en lista som utökades i KS där (kd) och (m) föreslår:
* Äldreboende läggs ut på entreprenad
* Utredning av organisation o administration
* Kommunalråd 1 tjänst (-88 tkr)
* Egenregiverksamhet upphandlas (-200)
* Arbetsmarknadsenheten (-257 tkr)
* Vindeln utveckling (-257 tkr)
* Näringslivschef – kommunchef en tjänst (-600 tkr)
* IT enheten och Vinet över till Vibo 2009 (-340 tkr)
- Ökat anslag till bidrag till ensk. Vägar (+216 tkr)
- Tillföra socialnämnden 2,2 mkr.
Siffrorna ovan är oppositionens siffror:

Min kommentar: Äldreboende på entreprenad bör kunna ge besparing beroende på kravlistan – men tar tid att genomföra. Visst är det möjligt med sänkta kostnader inom kommunens organisation – men bestäm då vad som inte ska göras. Ett kommunalråd motsvarar ca 88 tkr. Egenregiverksamheten är idag upphandlad och skulle bli mycket DYRARE – alltså ingen besparing! Att överföra It och Vinet till annan organisation förändrar inget för kommunen eftersom det budgeteras ge ett ÖVERSKOTT på 0,4 mkr som skulle försvinna. Kommunchef, arbetsmarknadsenhet o Vindeln utveckling går förstås att räkna hem. Men - summan av allt: ett magert alternativ som på inget sätt skulle ge kommunen ”god ekonomisk hushållning” +6,0 mkr.

Det budgetsammanställning som oppositionen presenterar i KS (> protokoll här)
och KF har ett totalt sett SÄMRE resultat än majoriteten och är i stort sett ett nollresultat utan buffert överhuvudtaget. I fullmäktige yrkas på samma budgetförslag.

När det gäller det finansiella målet yrkar Lennart Granström (kd) som vanligt med ett väl valt bibelcitat om ett 2 procent finansiellt mål. Men han blir ensam i sin reservation. Hatten av för honom! Moderaterna står på sig med % procent som finansiellt mål.

När det gäller folkpartiet har dom inte ens ”orkat” sätta i budgetberedningen de senaste 2 åren vilket är anmärkningsvärt!

Inom moderaterna finns det aktiva duktiga företagare. Nåt jag inte förstår är hur man kan vilja ha ett 0% finansiellt mål! För vilket företag överlever med det? Min slutsats blir trots allt att moderaterna inte tagit något större ansvar för kommunens resultat! Då räcker det inte att skylla underskott på majoriteten! Tvärtom har man velat driva en expansiv linje som leder fel! Det finns inte utrymme för detta om vi ska klara framtida investeringar och amortering av 80 mkr lånen. Det behövs en buffert på 2 % - ca 6 mkr. Det skulle ge ett finansiellt utrymme på 19 miljoner för investeringar och amorteringar. Årets beräknade resultat visar med all tydlighet detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar