onsdag 19 maj 2010

Bildt:s katastrofala utrikespolitik modell USA


"Den här regeringens utrikespolitik har blivit en enmansshow under Carl Bildt med stärkta band till USA och Nato." Så kan man sammanfatta en artikel av frilandsjournalisten Jesper Bengtsson i senaste numret av nr 3 av tidskriften Arena.

Lyssnar också på morgonen på "Ring P1" där en lyssnare ställer frågan: Har vi någon utrikesminister?

"Carl Bildt är en hök"skriver Bengtsson och fortsätter:

"Under hans ledning har den svenska utrikespolitiken förändrats i grunden" hävdade Hans Blixt hösten 2009. Blixt anser att Bildt "punkt efter punkt följt den amerikanska linjen. Med vapenskrammel och en ambition att hålla världens ostyriga barn... i tukt och herrans förmaning".

Bildt "sköter" sitt uppdrag från flygplansstolar och konferensrum runt om i världen. Han hade 196 resdagar under ett år 2007-8 förutom privata resor. Diplomaterna på UD gruffar att han aldrig är på jobbet. De tvingas läsa Bildts blogg för att se hur han tänker.

Han ser USA som vår främsta allierade. Sålunda stödde han (och folkpartiet) den olagliga invasionen av Irak 2003. Han har aldrig krävt stängning av Guantanamo eller användande av skendränkningar som metod!

Bildts största groda var väl att jämföra Ryssland med Nazi-tyskland. Han blev då portad i Moskva. Frankrikes utrikesminister anklagade Bildt för att vara "mer georgisk än Georgien".

Han har tonat ner arbetet mot kärnvapennedrustningen. När USA ville bygga upp en missilsköld i Europa var Bildt tyst.

Juni 2006 föreslog Hans Blixt 60 förslag för att stoppa spridning av massförintelsevapen i världen (i början ett förslag av Anna Lindh). Rapporten har nu hamnat i skrivbordslådan.

Vi ser också tystnaden kring David Isaak från Bildts sida. Inte ens under EU-ordförandetiden används EU:s bistånd till påtryckning mot Eritrea.

Att Bildt sände sin ambassadör till installationen av Irans president Mohamoud Ahmadinejad är märkligt. Så ser hans "stöd" ut till den Iranska demokratirörelsen.

För oss som vill se en mer moraliskt driven utrikespolitik är det nödvändigt med en ny regering till hösten.

Det är hög tid att vi får en utrikespolitik igen som hävdar demokratins och de mänskliga rättigheternas värde ! Bildt har helt frångått den svenska alliansfria politiska linjen.

Jesper Bengtsson avslutar sin artikel med:
"Carl Bildt har konsekvent prioriterat bort FN i sitt arbete".

"Fyra år till skulle innebära ytterligare marginalisering av FN i svensk utrikespolitik".

Så sant han skriver! Läs Arena!

1 kommentar:

  1. Stöder alla allianspartierna Bildt:s enmansshow?

    SvaraRadera